Select your language

Festiválek pro petrovický kostel po sedmé

11. 9. 2021 se v petrovickém kostele Nejsvětější Trojice konal 7. ročník Divadelního festiválku, který probíhá v rámci EHD, Dnů evropského dědictví. O jeho průběh se zasloužilo Centrum svaté Zdislavy z.s., římskokatolická farnost, město Jablonné a finančně jej podpořil Liberecký kraj.

Festiválek nebyl letos tolik komplikovaný kvůli „covidovým opatřením“, která se loni často měnila, ale těsně před zahájením nákaza znemožnila vystoupit dvěma divadlům, vypadlo i občerstvení. Díky společnému úsilí (a především Janě Lapkové) se vše zadařilo připravit a Festiválek odstartovali malí houslisti Fiedlermäuse ze Žitavy. Místní farář Pavel Mayer OP požehnal festivalu.  Na podiu se vystřídala Lusatia Consort s čekočangobálem (výuka lidových tanců) a soubor Divokej Ir, který na podiu předtančil irské lidové tance. Pak petrovický kostel rozmeditoval Oldřich Janota, následně rozněžnil písničkář Kuba Horák, kluk z Husovky. 

Festiválek se pomalu přehoupl do druhé poloviny, došlo na výuku a tanec irských tanců, David Freudl představil své variace, příjemným překvapením pak pro mne byli liberečtí folkrockoví Dysneyband a  lidový folk z Horní Lužice Fauler Lenz. Ty jsem si však příliš neužil, protože jsem byl s Patašpičkou za kostelem připravovat ohnivou show, během níž zvukaři ozvučili novoborskou legendu, krále diskoték, kapelu Candát, která festiválek ukončila.

Festiválek doprovázela výtvarná dílna pro děti z ateliéru JEN LEN a výstava fotografií Petrovický salon tolerance. Na opravu kostela se díky Festiválku sešlo více než 11 000 Kč, které budou investovány na zapojení kostela do elektrické sítě (tímto také děkujeme panu Zuzaňákovi za to, že nám již posedmé poskytl elektřinu) a na opravu zábradlí na kůru. 

Díky patří všem, kteří se na Festiválku podíleli a přispěli tak společně ke krásně strávenému podzimnímu deštivému dni a také za finanční příspěvky, které poslouží k další opravě kostela.

Za Centrum svaté Zdislavy

Karel Spal

 

Zde se můžete podívat na pár fotografií:

https://smile.amazon.de/photos/share/mq0DLARyLkMgUvWyTiJgQD2OwVfrGVG5K0LnwkRu1Sz